Předplatit časopis Finmag

Kde investovat do bytu? Tato města rostla meziročně nejvíc

Milan Roček
Milan Roček
17. 5. 2024
BrandVoice

Ústí nad Labem, Pardubice nebo Ostrava. To jsou města, kde meziročně ceny bytů nejvíc poskočily. Hledáte investiční byt? Podívejte se na žebříček krajských měst podle toho, jak se v nich za rok byty zhodnotily.

Kde investovat do bytu? Tato města rostla meziročně nejvíc
V Ústí nad Labem starší byty meziročně podražily o 13,7 procenta (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

V tomto článku vycházíme z analýzy transakčních cen, které pravidelně odebíráme z katastru nemovitostí, a porovnávali jsme první kvartál 2024 s prvním kvartálem 2023. Jak náš žebříček dopadl?

Skokanem roku je Ústí nad Labem, kde průměrná cena za metr čtvereční u staršího bytu narostla z 31 455 Kč na 35 767 Kč. Cena se tak zvedla o 13,7 %. Ústí je pro investory do bytů oblíbenou destinací. Vzhledem k tomu, že z krajských měst zůstává dlouhodobě nejlevnější, je zde kromě růstu ceny možné dosáhnout i zajímavého výnosu z nájmu. Vyšší zhodnocení je zároveň vykoupeno vyšším rizikem, protože může dát větší práci sehnat spolehlivé nájemníky, kteří budou platit včas. V meziročním přehledu ale Ústí bere první příčku. Dodejme, že v prvním kvartále 2024 v Ústí proběhlo 172 transakcí ve starší zástavbě, což město řadí k těm aktivnějším trhům v Česku.

Druhé místo berou Pardubice. Zde ceny meziročně narostly o 8,6 % z průměrných 56 977 Kč na 61 895 Kč. Opět se bavíme o transakcích ve starší zástavbě, ne prodeji novostaveb od developerů. Celkem takových prodejů bylo v prvním kvartále letošního roku 117. Z krajských měst patří pardubický trh k těm méně aktivním, ale meziročně je na něm vidět nárůst. Za stejné období v roce 2023 se prodalo o 20 bytů méně.

O autorovi

Milan Roček
Zdroj: Hypox.cz

Milan Roček je spoluautorem a provozovatelem aplikace Hypox.cz a portálu Dataligence.cz (dříve CenovaMapa.org), který dlouhodobě sleduje a analyzuje trh rezidenčních nemovitostí v České republice. Milan a jeho tým se věnují vytváření valuačních řešení a digitálních nástrojů pro online oceňování nemovitostí pro banky a pojišťovny i pro realitní investory a širokou veřejnost. Je absolventem ČVUT v Praze.

Podium uzavírá Ostrava – město, které se dynamicky vyvíjí a vylepšuje se jeho infrastruktura i atraktivita. Podle srovnání projektu Obce v datech si Ostrava polepšila o 14 příček a průměrná cena bytu ve starší zástavbě stoupla o 8,2 % z 39 458 Kč na 42 676 Kč. Vzhledem ke své velikosti je Ostrava také třetím nejaktivnějším trhem v Česku, což znamená, že sehnat zde byt nebo ho naopak prodat, je poměrně snadné. V prvním kvartále 2024 se ve městě prodalo 289 starších bytů.

Čtvrté místo obsadil Zlín. Ve zhruba 75tisícovém městě se v prvním čtvrtletí 2024 uskutečnilo 80 transakcí na starších bytech. Jejich průměrná cena za metr čtvereční stoupla z 51 702 Kč na 55 780 Kč, což je nárůst o 7,9 %.

Pátá příčka náleží Brnu. Druhé největší město republiky představuje také druhý největší trh. V prvních třech měsících 2024 se tu prodalo hned 387 bytů. Narozdíl od prvních čtyř krajských měst byl nárůst cen v Brně velmi mírný. Průměrná cena za metr čtvereční poskočila z 86 386 Kč na 89 020 Kč, což představuje 3% nárůst.

Šesté místo drží Hradec Králové. V Hradci se průměrné ceny za metr čtvereční zvedly o 2,9 % z 65 130 Kč na 67 034 Kč. V prvním letošním prvním čtvrtletí Hradec nepatřil mezi příliš aktivní trhy. Prodalo se zde jen 104 starších bytů. 

Sedmá skončila Plzeň. Zde průměrné ceny rostly o 2,5 % z 58 396 Kč za čtvereční metr na 59 846 Kč. Nevýrazný růst doplňuje vysoká dynamika. Plzeň skončila v počtu transakcí hned za Prahou, Brnem a Ostravou s 237 transakcemi v prvním kvartále 2024.

Posledním krajským městem, které meziročně rostlo, je Olomouc. Ceny olomouckých bytů v průměru přidaly 2,4 %. Cena za metr čtvereční se tak zvedla z 60 788 Kč na 62 227 Kč. Ve starší zástavbě zde proběhlo v prvním kvartále 119 transakcí.

Partner článku

Logo HypoxHypox

Hypox.cz vám jako jediná aplikace v Česku dá do ruky data a nástroje, které doteď využívaly jen přední české banky a pojišťovny. Sledujte hodnotu svých nemovitostí, objevte nové investiční příležitosti nebo si vyhodnoťte jakoukoliv lokalitu v Česku díky cenové mapě nemovitostí. Hypox jako jediný na trhu odebírá kompletní transakční data z katastru nemovitostí a zároveň sleduje i nabídkové ceny a nájmy.

Zbytek krajských měst meziročně nerostl, ale naopak klesal. Dělené deváté a desáté místo drží České Budějovice a Liberec. V obou lokalitách ceny klesly o 0,6 %. V Budějovicích z 60 007 Kč na 59 654 Kč a v Liberci z 57 298 Kč na 56 935 Kč.

Jedenáctá je Praha s meziročním poklesem 1,2 %. Hlavní město dál zůstává nejdražší a pražský trh je zároveň se 1363 transakcemi ve starší zástavbě během Q1 2024 o parník nejdynamičtější. Průměrná cena za metr čtvereční klesla ze 111 645 Kč na 110 326 Kč.

Předposlední je Jihlava. Zde se ve stejném období prodalo pouze 77 starších bytů a jejich cena za metr čtvereční klesla z 52 488 Kč na 51 513 Kč, tedy o 1,9 %.

Vůbec největší propad za sebou mají Karlovy Vary, a proto jim patří poslední příčka. Cena zde meziročně klesly ze 43 367 Kč na 40 240 Kč, což představuje pokles o 7,2 %.

Závěrem se sluší dodat, že zhodnocení v minulém období nezaručuje zhodnocení v budoucnosti a pro rozhodování o nákupu investičního bytu je vždycky nutné mít k dispozici spolehlivá data, abyste si svůj záměr mohli vyhodnotit.

 

Finmag BrandVoice: Partnerem článku je Hypox.cz

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Milan Roček

Milan Roček

Související témata

BrandVoiceceny nemovitostíinvesticenemovitostirealitní trhreality

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo